EMDR volgens de CREF-methode

 

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), is een geprotocolleerde behandelmethode, ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. De methode is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen. Tijdens de EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing),wordt de REM slaap gesimuleerd door middel van oogbewegingen, zachte piepjes in de oren, tikjes op schouders, handen, knieën en voeten, zodat net als bij de REM-slaap de (nare) ervaring via je hippocampus (het werkgeheugen) naar je neo cortex (je lange termijngeheugen) gaan.

 

RDI (Resource Development and Installation) of positieve EMDR is een interventie binnen de Cref-EMDR therapie. Soms is een trauma nog te moeilijk om naar te kijken en is het beter om eerst RDI toe te passen. Je krijgt zo handvatten om met angst om te gaan en je vergroot ook de draagkracht om daadwerkelijk een trauma te verwerken. Het is een ‘IK-versterking’ door hulpbronnen te ontwikkelen en in het brein te installeren. Ik pas RDI toe bij faalangst, examenvrees en bij pesten. 

 

Voor wie?
Voor kinderen, jongeren en volwassenen die een heftige gebeurtenis meegemaakt hebben. Dat kan een fysieke wond zijn zoals een gebroken been, maar dat kan ook een psychische ‘wond’ zijn, bijvoorbeeld veroorzaakt door een (echt-) scheiding, pesten of buitengesloten worden. Wat precies traumatisch is, kan verschillen van persoon tot persoon.